ΙΜΑΝΤΕΣ ΤΥΠΟΥ TRX



Οι ιμάντες προπόνησης τύπου TRX, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια μας, με το οποίο μπορούμε να γυμνάσουμε ολόκληρο το σώμα χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του. Είναι εμπνευσμένο από έναν Αμερικανό ναυτικό, τον Randy Hetrick γύρω στο 1997, όταν θέλησε να δημιουργήσει έναν διαφορετικό τρόπο εκγύμανσης, εκτός από τα κλασικά pushups. Είναι μια μορφή προπόνησης με την οποία μπορεί κανείς να βελτιώσει την δύναμη, την ισορροπία, την ευλυγισία αλλά και την σταθερότητα του πυρήνα συγχρόνως! (Wikipedia). Επιπλέον, μπορούν να πραγματοποιηθούν ασκήσεις αερόβιου τύπου για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. (Ghervan, P. 2014).

Είναι ελαφρύ, καταλαμβάνει λίγο χώρο και μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην πόρτα του σπιτιού μας, στον χώρο του γυμναστηρίου, ή ακόμα και σε κάποιο υπαίθριο χώρο. Οι ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το συγκεκριμένο βοήθημα περιλαμβάνουν από τις πιο απλές για αρχάριους, μέχρι τις πιο απαιτητικές για τους πιο προχωρημένους ασκούμενους. Σύμφωνα με έρευνες, έχει βρεθεί ότι η προπόνηση με τη χρήση των ιμάντων μπορεί να τροποποιήσει αρκετά σημαντικούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, να μειώσει την αρτηριακή πίεση καθώς και το σωματικό λίπος. (Smith et al. 2016)

Όπως κάθε άλλο μέσον άσκησης, έτσι και αυτό έχει τους κινδύνους του. Συνίσταται η χρήση του με παρουσία γυμναστή ή φυσικοθεραπευτή (στα πλαίσια της θεραπευτικής άσκησης) για να διασφαλιστεί η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, εκτός και αν ο ασκούμενος είναι σε προχωρημένο επίπεδο και έχει έλεγχο του σώματός του. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, εκτός από τον στόχο της κάθε άσκησης, δουλεύει αναπόφευκτα και ο πυρήνας του σώματος γεγονός που αναγκάζει όλο το σώμα να είναι συνεχώς ενεργοποιημένο. Εάν μάθετε να το χρησιμοποιείτε σωστά, θα το λατρέψετε για τα οφέλη του!


 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΘΑ – ΜΑΡΙΑ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

OMT candidate

Pilates instructor