Ζούμε σε μια εποχή που οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο πιεστικοί, που ο χρόνος που μας απομένει για την προσωπική μας φροντίδα λιγοστεύει ολοένα και περισσότερο. Ως εκ τούτου, αφιερώνουμε ελάχιστο, έως και καθόλου από αυτό τον χρόνο στο να γυμναστούμε. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ακόμη, θεωρούν περιττό και ανώφελο να ξοδέψουν λίγο από τον χρόνο τους για να ασκηθούν.


     Η άσκηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλλει στην πρόληψη και διαχείριση πολλών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένων: καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο) καθώς επίσης μειώνει και συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Συνεπώς, εκτός από τα αδιαμφισβήτητα σωματικά οφέλη που παρέχει, συμβάλλει και στην ψυχική υγεία.


    Μέσω ποιων τρόπων όμως πραγματοποιούνται όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας; Η άσκηση επιδρά με ευεργετικό τρόπο, προκαλώντας προσαρμογές, σε ένα σύνολο συστημάτων του ανθρώπου όπως είναι το μυϊκό, το καρδιοαναπνευστικό, αλλά και το ενδοκρινικό. Στο μυϊκό σύστημα, μέσω της άσκησης επιτυγχάνουμε αύξηση της δύναμης και της αντοχής, βελτίωση στάσης σώματος, πρόληψη αλλά και αποκατάσταση τραυματισμών κ.α. . Στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα, μεταξύ άλλων, πετυχαίνουμε βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος, βελτίωση στην πρόσληψη οξυγόνου καθώς και μείωση καρδιακών παλμών ηρεμίας. Τέλος, στο ενδοκρινικό σύστημα κατά τη διάρκεια της άσκησης, πραγματοποιούνται εκκρίσεις διάφορων ορμονών όπως είναι η αυξητική ορμόνη, η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη κ.α., οι οποίες είναι υπεύθυνες για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.  
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους, δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό συνεπάγεται με κόστος 54 δις $ σε άμεση υγειονομική περίθαλψη και άλλα 14 δις $ σε απώλεια παραγωγικότητας. Επίσης, οι νέες έρευνες των επιστημόνων επικεντρώνονται στο πώς η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  «φάρμακο» στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Γίνονται πλέον προσπάθειες παγκοσμίως για να αναγνωριστεί η άσκηση ως φάρμακο και να ξεκινήσει ακόμα και η συνταγογράφησή της, προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να έχουν μελλοντικά πρόσβαση σε αυτήν.


Η ελάχιστη "δόση" άσκησης που συνιστά ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, ανέρχεται στα 150 λεπτά έντονης δραστηριότητας τη βδομάδα, για τους ενήλικες, το οποίο συνεπάγεται με 5 προπονήσεις των 30 λεπτών. Συμπερασματικά, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να ενισχύσουμε τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία και να επωφεληθούμε από όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα που προσφέρει η άσκηση, θα πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Τέλος, οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν όλο και περισσότερο την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει συστηματική άσκηση, προκειμένου να απαλλαχθούμε από τα διάφορα μυοσκελετικά –και όχι μόνο- προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.