Γνωριμία με τη μέθοδο Pilates

 

            Ο Joseph Hubertus Pilates (1883-1967) είναι ο εμπνευστής της ομώνυμης μεθόδου γυμναστικής. Ο Pilates, αν και αρχικά ήταν ένα ασθενικό παιδί, ασχολήθηκε τόσο με τη φυσική του κατάσταση, που σε ηλικία μόλις 14 ετών έφτασε να ποζάρει ως μοντέλο ανατομίας. Δημιούργησε μία μέθοδο που στην αρχή ονομάστηκε από τον ίδιο ως «Contrology», ενώ στη συνέχεια μετονομάστηκε στην μνήμη του από τους μαθητές του ως «Pilates».

            Ο Pilates αρχικά δημιούργησε μία σειρά από 34 συγκεκριμένες ασκήσεις, μέσω των οποίων γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα, ενώ συγχρόνως διέπονται από 6 βασικές αρχές: 1) αναπνοή, 2) συγκέντρωση, 3) έλεγχος, 4) ακρίβεια, 5) ροή, 6) κέντρο. Ένας λοιπόν από τους πολλούς λόγους που κάνει το Pilates τόσο ιδιαίτερο –αλλά και απαιτητικό- , είναι ότι δουλεύει ταυτόχρονα τόσο ολόκληρο το σώμα, όσο και ο νους.

Παραδοσιακά σε μία συνεδρία Pilates εκτελούνται συγκεκριμένες ασκήσεις διαδοχικά η μία μετά την άλλη, χωρίς διακοπή στη ροή των ασκήσεων, διάρκειας 45 λεπτών. Ο λόγος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φάση προθέρμανσης κα αποθεραπείας, είναι ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων οι οποίες εκτελούνται διαδοχικά και είναι αυξανόμενης δυσκολίας, πραγματοποιούνται συγχρόνως ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και διάτασης. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο ασκούμενος αποχωρεί με ένα αίσθημα ευφορίας και «ανακούφισης». Έχει παρατηρηθεί ότι κατά μέσο όρο αρκούν 10 συνεδρίες Pilates, για να εμφανιστούν οι θετικές προσαρμογές στο σώμα του ασκούμενου.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η μέθοδος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Παρ’ όλα αυτά για τους γνώστες, δεν είναι απλά μία μόδα, αλλά ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Η υιοθέτηση και η χρήση της μεθόδου από τους φυσικοθεραπευτές (γνωστή και ως clinical pilates), προσφέρει στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση στα μυοσκελετικά τους προβλήματα και ταχεία επιστροφή στις καθημερινές τους ασχολίες.

Με λίγα λόγια μερικά από τα βασικά οφέλη της: 

·         Ενδυνάμωση των μυών του «κέντρου» του σώματος: ενδυναμώνει τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, ανακουφίζοντας έτσι από διάφορες δυσλειτουργίες και πόνους στη μέση κ.α. .

·         Διόρθωση της στάσης του σώματος: εστιάζει στην διόρθωση οποιασδήποτε μυοσκελετικής ανισορροπίας.

·         Βελτίωση της αναπνοής: προτρέπει τη χρήση της διαφραγματικής αναπνοής, αυξάνοντας συγχρόνως την χωρητικότητα των πνευμόνων σε οξυγόνο.

·         Αύξηση μυϊκής δύναμης, αντοχής & ελαστικότητας

·         Προσφέρει έλεγχο σε ολόκληρο το σώμα

 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Pilates αρχικά δημιούργησε 34 ασκήσεις. Αυτό αποτελεί το “Classical / Authentic Pilates». Με την πάροδο των χρόνων και με την εξάπλωση της μεθόδου, προστέθηκαν στο ασκησιολόγιο πολλές και διαφορετικές ασκήσεις. Αυτό ονομάζεται «Contemporary / Modern Pilates». Τόσο η κλασική μέθοδος, όσο και η πιο σύγχρονη ακολουθεί πιστά και τις 6 βασικές αρχές που θέσπισε ο ιδρυτής τους.

Στο σύγχρονο Pilates χρησιμοποιούνται επιπροσθέτως, ένα σύνολο από μικρά όργανα – βοηθήματα είτε για να διευκολύνουν την εκτέλεση μίας άσκησης, είτε για να αυξήσουν τη δυσκολία της. Μερικά από αυτά τα βοηθήματα είναι: μικρές μπάλες, μικρές μπάλες με βάρος, μεγάλες μπάλες, βαράκια χεριών, βαράκια ποδιών, λάστιχα αντίστασης, foam rollers, magic circles κ.α. . Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη και αρκετά απαιτητική συνεδρία Pilates, μόνο με ένα στρώμα και το βάρος του σώματός του! Το ιδανικό στρώμα για Pilates είναι ένα στρώμα που καλύπτει όλο το ύψος του ασκούμενού του και έχει πάχος περίπου 1εκ. 

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη μέθοδο, φροντίστε να σιγουρευτείτε ότι ο instructor σας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Pilates & επαγγελματίας άσκησης ή υγείας.


Αθανασίου Μάρθα Μαρία Φυσικοθεραπεύτρια Personal trainer

Υπεύθυνη θεραπευτικής άσκησης στο κέντρο Θeraπia